Inkomen van de gastouder

Gastouder als freelancer of zelfstandig ondernemer.
Onderstaand volgt een korte uitleg over de gastouder en haar inkomen. Tijdens een persoonlijk gesprek wordt dit nader toegelicht. Ook worden infomatie avonden georganiseerd voor de gastouder door een belastingadviseur.

Een gastouder als freelancer betaalt belasting over haar inkomen. Over de eerste € 6.000,-- hoeft zij geen belasting te betalen.

Gastouder als zelfstandig ondernemer.
Gastouders die meerdere dagen meerdere kinderen opvangen, kunnen als gastouder zelfstandig ondernemer worden, hetgeen belastingvoordelen biedt.
U kunt dan gebruik maken van alle fiscale voordelen die hiermee gepaard gaan, zoals de zelfstandigenaftrek en de starteraftrek. In de praktijk betekent het dat u weinig tot geen belasting hoeft te betalen over uw inkomsten als gastouder maar wel de voordelen heeft van het "wit" werken.

Mogelijke aftrekposten (voor freelance gastouders en voor zelfstandig ondernemers).
De gemaakte onkosten kan zij in mindering brengen op haar inkomen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: speel- en knutselmaterialen, EHBO-doos, aanschaf van een box e.d. Van alle onkosten dienen zo mogelijk kassabonnen bewaard te worden  
Een gastouder aan huis heeft geen aftrekposten, behalve haar reiskosten. Eventueel kan zij12% opvoeren als reservering voor pensioen als zelfstandig ondernemer.